A közúti közlekedési törvény módosítása 2022.03.01-től

Szerző: | 2 márc. 2022 | 0 hozzászólás

Az olvasás időtartama kb: ( Szavak száma: )

 


 

2022.03.01-i hatállyal számos rendelkezést vezettek be a kerékpárosok védelmére az utakon, a biztonságos vezetéshez, valamint új parkolási szabályokat vezettek be. A legfontosabb változások tehát két kategóriába sorolhatók: a kerékpárosokat érintő változásokra és a parkolással kapcsolatos változásokra. Kérjük, vegye figyelembe: természetesen a kerékpárosokat érintő változások közvetlenül a gépjárművezetőkre is vonatkoznak.

 

Kerékpárosokat érintő változások

  • A járművezető nem veszélyeztetheti a kerékpárosokat a kerékpárúton, a kanyarodáskor, az útra való belépéskor, valamint a kanyarodáskor vagy a tolatáskor sem.
  • Kis motorkerékpár, kerékpáros vagy gyalogos előzése esetén a jármű vezetője köteles megfelelő oldalirányú távolságot tartani, amely általában legalább 1 méter a megengedett legnagyobb sebességgnél ami legfeljebb 50 km/ó-ig. és 1,5 méter más esetekben.
  • A jobbra térő vezetőnek elsőbbséget kell adnia az egyenes úton közlekedő kerékpárosnak, még akkor is, ha az az úttal párhuzamosan, azaz kerékpárúton közlekedik. Ugyanez vonatkozik a balra kanyarodásnál is. A szembejövő járművek mellett a balra kanyarodó sofőrnek az egyenesen haladó kerékpárosoknak is előnyt kell adnia– például olyan helyzetben, amikor a kerékpárút egy többsávos út közepén halad át.
  • A mellékútról a főútra való kimenéskor a vezetőnek nemcsak a főúton közlekedő járműveknek kell elsőbbséget biztosítania, hanem a főúttal párhuzamosan közlekedő kerékpárosoknak is.
  • Általában a kerékpárosok továbbra sem közlekedhetnek a járdán. Kivételt képeznek a 10 év alatti kerékpárosok, az őket kísérő személyek és az azokat szállító személyek; ezek a járda jobb oldalán mehetnek, ha ez nem veszélyezteti vagy korlátozza a gyalogosokat.
  • A kerékpárosoknak nem kötelező egymás után egyénileg közlekedniük a földutakon, erdei utakon és lakóövezetben, ahol két kerékpáros közlekedhet egymás mellett, kivéve, ha korlátozzák és veszélyeztetik a többi közlekedőt. Két kerékpáros is közlekedhet egymás mellett egy legalább hat kerékpárosból álló csoportban.
  • A vezetővel ellentétben balra fordulva a kerékpárosnak nem kell a lehető legközelebb maradnia az út bal széléhez az út irányában. A kerékpáros a sáv jobb oldaláról balra fordulhat, és az egyenesen vezető nem korlátozhatja vagy veszélyeztetheti őt.
  • Új koncepciót vezettek be, nevezetesen a kerékpárutat. A kerékpárosok használhatják az utazási irányuknak szánt kerékpárút teljes szélességét. A gépjárművek általában csak akkor léphetnek be, ha a jelölés megengedi. Azonban még akkor is, ha egy gépjármű belép, a kerékpárosnak elsőbbséget kell élveznie, és a jármű nem korlátozhatja vagy veszélyeztetheti azt. A kerékpárúton a vezető nem vezethet 30 km/ó-nál nagyobb sebességgel.

 

Parkolással kapcsolatos változások

  • a gyalogosokon kívüli úthasználók nem használhatják a járdát; ez nem vonatkozik az 55. § (1) bekezdése szerinti kerékpárosokra az 55a. § (2) bekezdése szerinti önkiegyensúlyozó jármű vezetőire, ha a közúti jelzőtábla nem mondja máshogy, vagy ha olyan kerékpár vagy motorkerékpár megállásárol van szó, amelynél a járda szabad szélessége legalább 1,5 m marad.

• ez a megfogalmazás azt jelenti, hogy a továbbiakban már nem parkolhatja le a járművet a járdán, kivéve, ha a közúti jelzőtábla megengedi. Azelőtt lehetséges volt hogy járműveiket parkoltassák a járdán, ha a minimális szélességüket (1,5 m) meghagyták. Az önkormányzatok és a városok azonban dönthetnek úgy, hogy bizonyos helyeken lehetővé teszik az ilyen parkolást is.

 

Hasznos volt ez a cikk?

HOZZÁSZÓLÁS

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

más cikkek keresése

Search

Filter by Custom Post Type
Cikkek
Oldalak
Produkty

jogi szolgáltatásokat nyújtunk

legilius eshop podmienky 150

E-shopok és fogyasztóvedelmi jog

legilius rodinne pravo 150

Családi jog

legilius nehnutelnosti 150

Ingatlanjog

legilius obchodne pravo 150

Üzleti jog