A TARTÁSDÍJ ELŐZETES VÉGREHAJTHATÓSÁGA

Szerző: | 24 jan. 2022 | 0 hozzászólás

Az olvasás időtartama kb: ( Szavak száma: )

 


 

Kérdés:

Kellemes napot. 2021 júniusában a Kerületi Bíróság kimondta, hogy az édesapa a határozat érvényességétől számított havi 400 euró összeget köteles fizetni gyermekünkre. Természetesen fellebbezett a döntés ellen, és nem fizet tartásdíjat a gyermekre. De el kell valahogy tartanom a gyereket, mennyi idő alatt dönthet a fellebbzésről a bíróság, és hogyan kényszeríthetem rá, hogy fizessen a gyerekéért?

Válasz (2022.01.23-i állapot):

A bíróság tartásdíjas ítélete annak kihirdetésével végrehajtható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az kötelezetnek az ítélet kézbesítésétől kezdve tartásdíjat kell fizetnie, még akkor is, ha az ítélet még nem jogerős (például fellebbezés miatt).

Ön (mint gyermeke törvényes képviselője) ezért végrehajtási eljárásban is kérvényelheti a kötelezettséget, mivel végrehajtható bírósági határozattal rendelkezik. Mi van akkor, ha a bíróság határozat szerint „a tartásdíjt a határozat érvényességétől” kell fizetni? Gyakorlatilag ez a megfogalmazás nem akadálya a végrehajtáshoz, még akkor sem, ha az ítélet még nem lépett hatályba.

A Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága is foglalkozott ezzel a kérdéssel és 2018. június 20-i határozatában IV. ÚS 386/2018-11 e következtetést fogalmazta meg: „Az ideiglenes végrehajthatóság bírósági határozattal vagy törvény (ex lege) alapján történik. A jelen ügyben a végrehajtási határozat egyértelmű volt annyiban, hogy végrehajthatóságáról nem szólt abban az értelemben, hogy pl. elhalasztotta volna ideiglenessen végrehajthatóságát (függetlenül attól, hogy jogilag lehetséges lenne-e ilyen nyilatkozat). Ebből a szempontból a végrehajtási határozat nem kelthette azt a benyomást a kérelmezőben, hogy a CMP 44. §-ából következővel ellentétben valamilyen módon módosítja a végrehajthatóság pillanatát. Ezért a kérelmező az ítélet egy másik jellemzőjét is ismerhette – annak végrehajthatóságák, valamint e pillanat bekövetkezését.”

A fentiek alapján végrehajtási indítvány benyújtását javaslom. A Besztercebányai Kerületi Bíróság hatáskörrel rendelkezik a végrehajtási eljárásokban, ahol elektronikus úton kell végrehajtási kérelmet benyújtani a bíróság elektronikus postafiókjába. Magát a bírósági határozatot és e határozat végrehajthatósági záradékát csatolni kell a végrehajtási kérelméhez. Kérelme alapján a végrehajthatósági záradékot a határozatot kibocsátó járásbíróság küldi el Önnek.

 

Hasznos volt ez a cikk?

HOZZÁSZÓLÁS

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

más cikkek keresése

Search

Filter by Custom Post Type
Cikkek
Oldalak
Produkty

jogi szolgáltatásokat nyújtunk

legilius eshop podmienky 150

E-shopok és fogyasztóvedelmi jog

legilius rodinne pravo 150

Családi jog

legilius nehnutelnosti 150

Ingatlanjog

legilius obchodne pravo 150

Üzleti jog