AZ ÜGYVEZETŐ LEMONDÁSA

Szerző: | 28 jan. 2022 | 0 hozzászólás

Az olvasás időtartama kb: ( Szavak száma: )

 


 

Kérdés:

Jó napot. Körülbelül 2019-ben egy barátom, aki vállalkozást indított, felkért, hogy dolgozzak nála menedzserként egy cégnél. 2021-ben férjhez mentem, és miután beszéltem a férjemmel, be akartam fejezni a munkámat ennél a cégnél. Ezért írtam egy levelet ennek a barátomnak, hogy nem szeretnék tovább a cégnél lenni, de nem kaptam tőle semmilyen visszajelzést. Kikerülhetek valahogy a cégből? Köszönöm.

Válasz (2022.01.21-i állapot):

Jó napot,

Természetesen lehetséges az ügyvezető lemondása. Ezt a lemondását közvetlenül annak a cégnek szükséges kézbesítenie, amelynek a vezetője (az aláírását ezen a levélen közjegyző előtt hitelesítse). A cégnyilvántartását és az adatok változásait itt találja meg: www.orsr.sk és itt Szlovák Köztársaság Igazságügyi Minisztériumának webportálján (gov.sk).

Kereskedelmi törvénykönyv § 66. bek. 2. a) pont szerint: „Ha törvény, illetve az alapszabály vagy az alapszabály másként nem mondja, a lemondás a testületi tag kijelölésére vagy választására jogosult testület első ülésének napján lép hatályba a felmondás kézbesítését követően; ha a testület tagja a társaság testületének olyan ülésén mond le, amely jogosult a testület új tagjának kijelölésére vagy választására, a lemondás azonnal hatályba lép. Ha a társaság új testületi tagjának kinevezésére vagy választására jogosult testület ülésén nem történik lemondás, a lemondást írásban kell megtenni, és az ilyen tartalmú okiratot közjegyző vagy általa felhatalmazott személy jelenlétében kell alá írni. Ha a társaság vezető testülete, amely a társaság vezető testületének új tagjának kinevezésére vagy választására jogosult, a lemondás kézbesítésétől számított három hónapon belül nem ülésezik, a lemondás a határidő lejártát követő első napon lép hatályba. A felmondás – ha jogszabály vagy az alapszabály eltérően nem rendelkezik – a társaság illetékes szervének határozatával hatályos. Ha a társaságot kárveszély fenyegeti, a társaság vezető testületének lemondott, felmondott vagy más módon megszűnt tagja köteles tájékoztatni a társaságot arról, hogy ennek elhárítása érdekében milyen intézkedéseket kell tenni.”

 

Ezért javaslom, hogy közvetlenül a társaságnak küldjön egy levelet, melynek tartalma a társaság ügyvezetőjének lemondása lesz; írja le azonosító adatait és a cégazonosító adatait is, és igazolja aláírását közjegyző előtt. Ha a változás körülbelül három-hat hónap elteltével sem jelenik meg a cégnyilvántartásban, javaslom, hogy nyújtson be eljárást a cégnyilvántartásban szereplő adatoknak a tényleges jogállással történő összehangolására.

 

Hasznos volt ez a cikk?

HOZZÁSZÓLÁS

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

más cikkek keresése

Search

Filter by Custom Post Type
Cikkek
Oldalak
Produkty

jogi szolgáltatásokat nyújtunk

legilius eshop podmienky 150

E-shopok és fogyasztóvedelmi jog

legilius rodinne pravo 150

Családi jog

legilius nehnutelnosti 150

Ingatlanjog

legilius obchodne pravo 150

Üzleti jog