Egyedülálló anya tartási támogatása

Szerző: | 13 máj. 2022 | 0 hozzászólás

Az olvasás időtartama kb: ( Szavak száma: )

 


 

Ki és mennyire jogosult a nem házas anya tartásdíjára?

(2022.5.6.)

Amint azt az említett kérdés már mutatja, aza anya jogosult erre a tartásdíjra, amely nem házas, és attól a férfitől, aki a gyermek apja. Amennyiben a gyermek anyja a gyermek apjával össze van házasodva, nem jogosult erre a tartásdíjra, mivel a házastársak közötti tartási kötelezettséget külön vannak szabályozva.

A családjogi törvény kétféle járulékot különböztet meg, az egyik a nem házas anya tartására, a másik pedig a terhesség és a szülés költségeinek fedezésére szolgál. Ezeknek a hozzájárulásoknak az a célja, hogy megkönnyítsék a nem házas anya számára az új élethelyzetét, valamint a terhességből és a szülésből eredő problémákat.

Az anya tartásdíját legfeljebb kétéves időtartamra, havi rendszeres juttatásra lehet megítélni. A terhességgel és a szüléssel kapcsolatos költségek megtérítésére nyújtott támogatás egyszeri hozzájárulás, és az anya által a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban felmerült megnövekedett költségek fedezésére szolgál.

Tartásdíj

A nem házas anya tartásdíját legkorábban attól a pillanattól kezdve köteles az apa fizetni, amikor a nő jövedelme terhesség vagy szülés következtében csökken. A törvény azt feltételezi, hogy a legkésőbbi pillanat a szülés napja. A támogatás összegének kompenzálnia kell a nem házas anya életszínvonalát, a terhessége és a szülése előtt. Ezért a gyermektartással ellentétben nem az a döntő, hogy a nem házas anya életszínvonalát egyensúlyba hozzuk a gyermek apjának életszínvonalával, hanem az anya eredeti életszínvonalával. Így a hozzájárulás összegének meghatározásakor a bíróságok megvizsgálja az anya életszínvonalát a terhesség előtt, alatt és után. Ezt követően az apa életszínvonalát is megvizsgálja olyan mértékben, hogy képes-e az anya részéről ezt a csökkenést kiegyenlíteni.

Hozzájárulás a terhesség és a szülés költségeinek fedezésére

A terhességgel és a szüléssel kapcsolatos költségek megtérítésére nyújtott támogatás az anya terhességgel és szüléssel kapcsolatban felmerült ésszerű költségeinek kompenzálására szolgál. Ez magában foglalhatja például a terhességi vitaminok és gyógyszerek, a terhességi ruházat, az egészségbiztosítás által nem fedezett egészségügyi kiadások stb. megvásárlásával kapcsolatos kiadásokat. Egy nő jogosult erre a támogatásra, függetlenül attól, hogy a baba élve születik-e. A gyermekre fordított kiadások nem tartoznak ebbe a hozzájárulásba, mivel ezeket figyelembe kell venni a kiskorú gyermekre jutó tartásdíj összegének meghatározásakor.

Mi van, ha az apa nem vállalja fel az apaságot?

A bíróság a várandós nő kérelmére kötelezheti azt a férfit, akinek apasága valószínű, hogy előre biztosítja a tartás biztosításához szükséges összeget, a terhesség és a szülés költségeinek fedezéséhez való hozzájárulást, valamint a gyermek eltartásának biztosításához szükséges összeget arra az időszakra, amely alatt a nő anyasági szabadságon lenne. Ezt a javaslatot azonban csak egy terhes nő teheti meg, azaz nem egy nő a szülés után. Ebben az eljárásban a bíróság nem foglalkozik az apaság kérdésével (csak olyan mértékben, amennyiben az valószínűnek bizonyult).

Meddig kell bírósághoz fordulnom?

Először is meg kell jegyezni, hogy az anya peren kívül is megállapodhat a gyermek apjával e költségek megtérítéséről. Javasoljuk, hogy ezt a megállapodást írásban kösse meg.

Ami a nem házas anyának nyújtott tartásdíjat, valamint a terhesség és a szülés költségeinek megtérítésére vonatkozó támogatást illeti, helyénvaló a kérelmet a szülés napjától számított három év lejárta előtt benyújtani. A családjogi törvény kimondja, hogy a jog a szülés után három évvel elévül.

Ami az olyan férfival szembeni „előlegeket” illeti, akinek az apasága valószínű, csak egy terhes nő kérvényezheti. A kérelmet ezért a születés előtt a bírósághoz kell benyújtani.

Ha bármilyen kérdése van, vagy segítségre van szüksége a kérelem megfogalmazásával és a bírósághoz történő benyújtásával kapcsolatban, kérjük, vegye fel a kapcsolatot ügyvédi irodánkkal, amely jogi szolgáltatásokat nyújt.

 

Hasznos volt ez a cikk?

HOZZÁSZÓLÁS

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

más cikkek keresése

Search

Filter by Custom Post Type
Cikkek
Oldalak
Produkty

jogi szolgáltatásokat nyújtunk

legilius eshop podmienky 150

E-shopok és fogyasztóvedelmi jog

legilius rodinne pravo 150

Családi jog

legilius nehnutelnosti 150

Ingatlanjog

legilius obchodne pravo 150

Üzleti jog