VÁLTOT GONDOSKODÁS

Szerző: | 28 jan. 2022 | 0 hozzászólás

Az olvasás időtartama kb: ( Szavak száma: )

 


 

Kérdés:

Egy 14 éves lány apja vagyok, aki úgy döntött, hogy felváltva akar velem és az anyjával élni. Ezzel azonban az anya határozottan nem ért egyet. Nincs bírósági végzésünk arról, hogy a lány csak vele legyen. Tehetek valamit ez ellen, vagy tiszteletben kell tartanom az anya döntését? Köszönöm.

Válasz (2022.01.21-i állapot):

Mindkét szülőnek szülői jogai és kötelezettségei vannak. Ezt úgy is kell értelmezni, hogy elvileg mindkét szülő joga egyformán részt venni a gyermek nevelésében és gondozásában, aminek megfelel a mindkét szülőre megillető gyermek jogja. A bíróság döntésénél mindenek felett a kiskorú gyermek érdeke különösen fontos. Ha legalább az egyik szülő egyettért a váltot gondoskodással, a bíróságnak meg kell vizsgálnia, hogy ez fajta gondoskodás a gyermek mindenek felett álló érdekét szolgálja-e.

Lánya már elég idős ahhoz, hogy kifejtse véleményét, amit a bíróság figyelembe vesz a határozat meghozatalakor (a Gyermekjogi Egyezmény 12. cikke). A bíróság számára mindig a gyermek érdeke a legfontosabb. Ezt az érdeket a bíróság az eljárás során minden esetben megvizsgálja, figyelembe véve a gyermek saját véleményét, a gyermek eddigi gondozását, a szülők háztartási körülményeit, egészségi állapotát, testi-lelki fejlettségével kapcsolatos feltételeket és gondoskodást stb. Ha még nincs bírósági határozata, javaslom be adni a kérvényt az illetékes bírósághoz. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a bíróság a kiskorú gyermek tartásdíjának meghatározását is mérlegeli majd. Előfordulhat, hogy a bíróság akkor is tartási kötelezettséget írhat elő az egyik szülőnek, ha a gyermeket váltott gondoskodásba helyezi.

 

Hasznos volt ez a cikk?

HOZZÁSZÓLÁS

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

más cikkek keresése

Search

Filter by Custom Post Type
Cikkek
Oldalak
Produkty

jogi szolgáltatásokat nyújtunk

legilius eshop podmienky 150

E-shopok és fogyasztóvedelmi jog

legilius rodinne pravo 150

Családi jog

legilius nehnutelnosti 150

Ingatlanjog

legilius obchodne pravo 150

Üzleti jog